Kis méretű konyhák praktikus kialakítása Budapest 11. kerület

Kis méretű konyhák praktikus kialakítása

Amikor egy kis alapterületű ingatlan berendezéséről van szó, az egyik legnagyobb fejtörést biztosan a csekély méretű konyha megfelelő kialakítása, elrendezése fogja okozni. Míg a lakás többi része könnyen keltheti a meghittség és személyesség érzetét, a konyha esetében ellenben hamar azt érezhetjük, hogy itt márpedig semmi nem fér el, ezzel pedig kialakulhat egyfajta túlzsúfoltság. Azonban néhány belsőépítészeti praktikát követve könnyedén érhetjük el, hogy nagyobbnak és rendezettebbnek tűnjön az egész helyiség, mint előtte valaha is gondoltuk volna. Alább a legfontosabb tanácsok és tippek a megfelelő be- és elrendezéssel kapcsolatosan.

1., Azt tartsuk meg, amire tényleg szükség van

Tekintve, hogy az alap méretből adódóan biztosan nem fogunk tudni sok mindent tárolni, először is érdemes átnézni a konyhai kellékeket, eszközöket, hogy mi az, amire a mindennapokban ténylegesen szükségünk van. Nem érdemes szem előtt hagyni olyan dolgokat, amiket nem is használunk, mondván ”egyszer csak jók lesznek valamire”.  Ezeket érdemes eltenni akár a szekrény tetejére, akár a különálló spájzba.

2., Megfelelő tárolási praktikák   

Amennyiben sikerült is néhány dolgot kiselejtezni, még mindig a lehető legpraktikusabb tárolási módszerekre kell, hogy törekedjünk, annak érdekében, hogy a konyhánk a legkevésbé legyen zsúfolt és mindent könnyedén megtaláljunk a későbbiekben.

Néhány tipp:

  • használjuk ki magasságában is a teret: bátran tegyünk fel polcokat a falra, ahol aztán kisebb tálak, fűszerek, esetleg dekor eszközök vagy akár egy-egy növény is tárolható
  • szintén a falon, esetleg egyes bútorok oldalán érdemes akasztókat használni, ahol serpenyőket, fakanalakat vagy épp konyharuhákat tudunk tárolni
  • a különböző alapanyagokat felcímkézett üvegekben, tárolókban tartsuk könnyen elérhető helyen
  • ha új konyhabútort veszünk, érdemes nyitható fiókos bútor helyett tolóajtóst preferálni, így pakolás szempontjából kevesebb helyszükséglettel jár majd.
  • gurulós „mini sziget” használata à aki még nem látott ilyet, ez egyfajta több rekeszes guruló fém kiskocsi, amin bőven tárolhatunk konyhai kellékeket, és kellő hely híján más helységbe is át lehet mozgatni.

3., Szín- és fényvilág megfelelő kihasználása

Köztudott, hogy a világos színek optikailag tágítják a teret, ezért ajánlott ilyennel kalkulálni, akár falfestékről, tapétáról vagy a csempe színéről legyen szó. Fontos a megfelelő világítás is, ami biztosítja, hogy mindig meglegyen a megfelelő fényforrás. Emellett érdemes nyitott polcokkal és üvegbetéttel rendelkező szekrényeket is beszerezni, mert ezek mind tágasabbá és világosabbá varázsolják a konyhánkat. Ami a konyhabútorokat illeti, ott bátran élhetünk a sötétebb színekkel is, akár a feketétől sem kell visszariadni, ugyanis kimondottan modern kinézetet kölcsönöz, bár ilyenkor érdemes lehet egy kis plusz világítással ellensúlyozni a sötét szín térösszehúzó hatását.

A fentiekből is látszik, hogy egy kis kreativitással és utánajárással viszonylag könnyedén ki tudjuk hozni a maximumot egy kis konyhából is. Ráadásul manapság bármelyik kisebb nagyobb lakberendező áruházban számtalan jópofa és stílusos kiegészítőt megkapunk, így a lakás többi részéhez hasonlóan a konyhát is – mérettől függetlenül – teljes mértékben saját ízlésünkre szabhatjuk és így biztosan nagyobb kedvvel állunk majd neki a jövőben sütni-főzni.

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük