Belsőépítészeti trendek 2020 -ban, Budapest 11. kerület

Belsőépítészeti trendek 2020-ban

Hasonlóan a divathoz, vagy éppen a szépségiparhoz, úgy a belsőépítészet világában is évről évre egyfajta fejlődés jellemző. Új ötletek kerülnek előtérbe, emellett egyre gyakrabban találkozhatunk bizonyos fokú megújulással is, azaz régi idők trendjei köszönnek vissza, persze valamelyest felfrissített, modernebb formában.

2020-ra elsősorban nem egy nagy átalakulás jellemző, inkább a korábbi évek trendjeinek finomítása, kiteljesedése. Lássuk, milyen trendek jellemzik az idei évet a belsőépítészet terén.

1., Egyéniség az otthonunkban

Már az elmúlt évek enteriör trendjeiben megmutatkozott egyfajta megnövekedett igény az egyedi berendezésekre és bútorokra és ez 2020-ban sincsen másképp. Mivel egyre több időt töltünk otthon, egyre inkább szeretnénk a saját személyiségünkhöz formálni közvetlen életterünket. Saját tapasztalataink és élményeink a világból – főként, amiket utazásaink révén szerzünk – már otthonainkban is visszaköszönnek, legyen az egy kép, egy dísz vagy akár egy egyedibb bútordarab formájában.

2., Maximalizmus – figyelem a részletekre

Talán többször hallottunk már a minimalizmusról és az elmúlt években a belsőépítészetben is ez volt a jellemzőbb irányzat, az elmúlt időszakban azonban egyre inkább teret nyer ennek ellentett párja, a maximalizmus. Ez valahol párba állítható az előző pontban megfogalmazottakkal, azaz személyiségünk és egyéniségünk fokozott megjelenése a belső kialakításokban. Minden részlet aprólékosan ki van dolgozva, megjelennek a merészebb színek is, hangsúlyossá válik a különböző díszítő elemek, textúrák (túl)zsúfolása, egyfajta eklektikusság is jellemzi. A cél abszolút a számunkra legkomfortosabb, saját szájunk ízére formált belső tér kialakítása.

3., Egyedi anyaghasználat elterjedése

2020 egyik szenzációja az anyaghasználat terén a bársony széleskörű térnyerése. Előnye, hogy rengeteg színben elérhető, emellett pedig ez a puha és kellemes tapintású szövet egyszerre kelti az elegancia és a kényelem érzetét. Bár néhány embernek talán a luxus és a magasabb árkategória juthat elsőre eszébe erről az anyagról, az igazság ettől távol áll. Amennyiben kanapékat, díványokat nézegetünk – de akár csak egy törülközőről is beszélhetünk- bátran vegyük számításba a bársonyból készült darabokat is.

4., Mi a helyzet a színekkel?

Alapvetően két féle színvilág dominál idén is az enteriör trendekben. Egyrészről a természet színei továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen képesek kiragadni az adott környezetből és közel hozni a természetet. Ugyanakkor az alapvetően semleges színek /fehér, fekete, szürke/ és árnyalataik sem koptak ki a divatból, hiszen ezek a színek egyfajta modern eleganciát sugallnak. Bár ezen a téren a korábbiakkal ellentétben inkább a melegebb árnyalatok dominálnak jobban.

5., Környezetvédelem és a fenntarthatóság

Napjainkban talán nincs is fontosabb téma a világban, mint a környezetvédelem és az újrahasznosítás kérdése. Tekintve, hogy a szükséges változásoknak már az egyén szintjén kell kezdődnie, így saját otthonunk kialakításánál is fontos szemponttá kell hogy váljon a fenntartható és környezetbarát anyagok használata. Mit is takar ez a valóságban?

Törekvés a zöld felületek növelésére, az organikus, növényi eredetű anyagok kiválasztására, korábban, más célra használt anyagok kreatív újrahasznosítása: például faládák/rekeszek újbóli felhasználása tárolóként, növénytartóként.

Ne feledjük, minden ilyen aprónak is tűnő cselekedettel csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat, ami végső soron a Földünk jövőjét szolgálja.

Főoldal a Belsőépítészeti trendek 2020 -ban, Budapest 11. kerület aloldalról

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük