Belsőépítész vagy Lakberendező Budapest 11. kerület

Nagyon nagyot tévedünk ha azt merjük gondolni, hogy lakberendezőt csak dúsgazdagok és fantáziátlanok igényelnek. Mindenkinek jól jöhet egy gyakorlattal rendelkező belsőépítész vagy lakberendező, aki átalakítja és megtervezi, majd segít berendezni álmaink otthonát, hogy még otthonosabb legyen.

Belsőépítész vagy lakberendező?

Első körben néhány fogalmat nem árt tisztába tettünk, A belsőépítész feladata a nagyobb szerkezeti átalakítások, új tér kialakításával kapcsolatos teendők, illetve a közösségi terek kialakításával is inkább belsőépítészt bízzunk meg. A lakberendező pedig személyes terünk, a lakásunk megteremtésében segíthet. Azonban egy jó lakberendező a válaszfalról képes megállapítani (és nem más szerkezeti elemről) hogy eltávolítható-e.

Ha új ház építésében gondolkodunk, akkor inkább belsőépítészt alkalmazzunk, aki funkcionálisan is megtervezi a tereket. Ha ez hiányzik, akkor az építésznek kell a belső elrendezést megtervezni, melyet felöltöztet egy lakberendező, aki megtölti élettel. Ugyanakkor ma már lakberendező végzettségű szakember is körülveszi magát építész illetve belsőépítész végzettségű tervezővel, szükségesség esetén statikust és világítástervezőt is bevonnak a tervezésbe. így teljeskörűen el tudják a belsőépítész munkálatokat végezni.

Milyen a jó belsőépítész vagy lakberendező?

A jó szakember kiváló referenciákkal rendelkezik, aki tud mutatni korábbi munkáiból komplett tervdokumentációt, látványterveket, méretezett alaprajzokat, burkolási-és gipszkarton terveket, bútorterveket, elektromos és gépészeti kiállások terveit.

Kerüljük az olyan lakberendezőt aki nem tud tervrajzokkal szolgálni, sőt manapság már egyre gyakoribbak a látványtervek is, csupán a falra tud “megörökíteni” elképzeléseket. Ebben az esetben joggal gyanakodhatunk arra, hogy csupán ad hoc jellegű elképzelésekről van szó, mintsem átgondolt tervezésről.

Továbbá egy jó belsőépítész, türelmes, empatikus, a megrendelő elképzeléseit tükrözi vissza megoldásaival, nem pedig a saját ízlését próbálja másra erőltetni. A jó lakberendező egyben stílustanácsadó is, nyugodtan kérdezzünk étkészletről, festményeinkről, fényképeinkről.

A tervezés folyamata

Jó esetben minden belsőépítész és lakberendező saját, jól felismerhető stílussal rendelkezik. Ugyanakkor manapság sokfélék lehetnek az igények, így egy jó tervező nem csak egyfajta stílusokat tervez. A megbízók a korábbi referenciák alapján tudnak dönteni. Így ez lehet egyfajta szűrő is, kiindulásként elegendő is lehet. Ehhez hozzá jön az Ő személyisége, az építészeti adottságai az ingatlannak.

A tervezés egy nagy beszélgetéssel kezdődik, mellyel a tervező megismerni a megrendelő igényeit. Ez kiterjed a lakótér használatra, a megrendelő szokásaira, stílus és anyaggal kapcsolatos elképzelésekre is.

Ennél a lépésnél néhány fő dizájn irányvonal alakul ki, melyet koncepciós tervlapokon mutat be a tervező a megrendelőnek, aki ez alapján választ színt, anyagot, kreatív ötletet, valamint ezek kombinációját.

Az egységes belsőépítészeti arculat kialakítással és megtervezéssel párhuzamban történik a berendezési alaprajz módosítása, dizájn koncepció függvényében. Új épületnél az építészeti tervezés közben érdemes bekapcsolódnia a belsőépítésznek vagy lakberendezőnek a megfelelő funkciók kialakítása érdekében.

Ideális esetben a tervezéskor kiválaszthatja a megrendelő a betervezett anyagokat, termékeket, mintadarabok alapján vagy katalógusból.

A megrendelővel együtt meghatározott irányvonal mentén készül el a helyiségek fotorealisztikus látványtervei, melyeken élethűen jelennek meg a különféle dizájn és álmennyezeti elemek, textúrák, felhasznált burkolatok, egyedi bútorok.

A belsőépítészeti kiviteli tervek az elfogadott koncepciók alapján készülnek el: méretezett alaprajzok, burkolási tervek (hideg és meleg) gipszkarton tervek (álmennyezetek és dizájn elemek) egyedi bútortervek, elektromos tervek (lámpa és szerelvénykiosztás) valamint a gépészeti kiállások tervei.